O Kobilju

V objemu mogočnih gozdov in skrbno obdelanih vinogradov, leži prijetna prekmurska vas Kobilje. 

Ko se ji bližaš skozi gozd iz Dobrovniške smeri, imaš občutek, da boš pristal v kakem zdraviliškem mestecu. No takega videza potem Kobilje nima. Lahko pa bi ga imelo. Okno v svet Kobilju na vzhodu odpira mejni prehod z Madžarsko, na zahodu pa pot, ki vodi po slikovitem Krajinskem parku Goricko ali skozi naselje Dobrovnik v smeri Murska Sobota v notranjost Slovenije. Kobilje leži na skrajnem severovzhodu Slovenije, tik ob slovensko – madžarski meji, državi na Kobilju povezuje tudi mejni prehod Kobilje – Nemesnép. Je ena izmed treh občin v Sloveniji, ki jih sestavlja le eno naselje. Občina leži na površini 19,7 km² in ima 570 prebivalcev. 

Od leta 2003 smo tudi mi na območju Krajinskega parka Goričko, saj je Kobilju veliko naravnih in kulturnih zanimivosti.

V preteklosti smo vsi bili nekoliko v skrbeh, ali bomo kot mala občina lahko zagotovili vse tekoče potrebe občanov in kraja, kako Kobilje popeljati na pot razvoja, napredka in ponovne revitalizacije.
Vendar danes lahko ugotavljamo, da smo uspeli s skupnimi močmi veliko narediti. Kobilje ni več "Bogu za hrbtom". S sodobno urejeno cesto je Kobilje povezano z novim mejnim prehodom Kobilje - Nemesnep. Asfaltirane so vinogradniške poti. Obnovljena je šolska zgradba z novo telovadnico in vrtcem.

Ponašamo se z lastno pošto s stanovanjem, s pisarno Zavarovalnice Triglav in obnovljeno domačijo št. 66, v kateri je Telehiša in tudi razstavni prostori, ki služijo tudi za srečanja društev. 
Med prvimi smo predali svojemu namenu kanalizacijsko omrežje in čistilno napravo z dovozno potjo in brvjo čez Kobiljski potok.

Dolga veriga preteklosti nas je pripeljala do vrat prihodnosti. Upamo, da bodo ta vrata vodila spet v lepo in veliko dobo, ki se je že vnaprej veselimo. Svet je namreč postal majhen in ljudje iz skromnih vasi lahko posegajo v svetovne dogodke." (P. Pavel Berden DJ, 25.09.1968)

-A A +A

Društva v Kobilju


Spremljaj nas na Facebooku